Milyen melltartót válasszunk?

A fehérnemű nemcsak praktikuma egészségügyi és kényelmi szempontjai miatt meghatározó, hanem esztétikuma miatt is előnyösebbé, szebbé teszi az alakot. Egy jól megválasztott melltartó előnyösen formálja a mellet, tökéletes alátámasztást, kényelmet, és megfelelő mozgásszabadságot biztosít. De igaz ez fordítva is, mert egy rosszul megválasztott melltartóval pont az ellenkező hatást érhetjük el.

Mivel statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők nagy százaléka nem megfelelő méretű melltartót visel érdemes szólni arról, - milyen is a jó melltartó?

 

Alapvető szempontok az alkatnak megfelelő melltartó kiválasztásánál:

A mellkosarak teljesen fedik a melleket, a mell sem oldalt, sem felül nem „buggyan” ki telt mellek esetén sem.
Félkosaras melltartóknál is fontos a megfelelő kosárméret a szép dekoltázs érdekében.
A két mellkosár közötti rész nem áll el, hanem tökéletesen hozzásimul a szegycsonthoz.
A mell alatti pánt anatómiailag formált, nem vág be.
A melltartónak annál nagyobb tartást kell biztosítania, minél nehezebb a mell. Ilyenkor a mellkosarakba bedolgozott mellemelők, merevítőkarikák, a széles alápárnázott vállpántok, és a szélesebb mell alatti pánt biztosítja a megfelelő tartást.
Telt, nagyobb méretű keblek esetén teljes kosarú melltartó ajánlott.
A vállpántok lehetnek vékonyak vagy szélesebbek, mindenkor követik a váll anatómiáját, nem vágnak be, magasságuk állítható, nagyobb méretekben a biztos tartás érdekében kiszélesednek, így egyenletesebben osztják el a mellek súlyát a vállakon.
A vállpántokat úgy kell beállítani, hogy a mell pontosan a könyök és a váll között középen helyezkedjen el. Tudni kell azonban, hogy a vállpántok nem tartó funkciót töltenek be. Megfelelő magasságra történő beállításuk arra szolgál, hogy jó formát adjanak a mellkosárnak. A megfelelő tartásról a melltartó hátsó és oldalsó pántja gondoskodik.
A melltartó hátrészén -mérettől és modelltől függően- két-vagy háromfokozatú méretállítási lehetőség biztosítja a megfelelő bőséget.
Lényeges a megfelelő mell alatti méret meghatározása, mert ha túl szűk, akkor kényelmetlen és szorít, ha pedig túl bő, akkor felcsúszik a háton és nem tart megfelelően.
Kisebb mellméretnél jó választás a „push-up” melltartó.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen szabásvonalú, milyen színű ruhához, vagy milyen alkalomra választunk melltartót.

A varrásnélküli melltartó pólókhoz, vagy szorosan testhez simuló ruhákhoz ajánlott.
A szabott vagy merevítős melltartó elegánsabb, nőiesebb hatást kelt a blúz vagy ruha alatt.
Azokhoz az estélyi ruhákhoz, amelyek a vállat szabadon hagyják, válasszunk pánt nélküli vagy szilikon pántos melltartót.
Vannak melltartó modellek, amelyek a hátat szabadon hagyják és a nyakban kapcsolhatók össze, tökéletes összhangot alkotva a hasonló szabásvonalú ruhával.
A színválasztásnál, pedig elengedhetetlen, hogy különösen az áttetsző ruhák, vagy blúzok, illetve mély dekoltázs esetén a ruhával azonos színű melltartót, fehérneműt válasszunk.
Talán egyetlen kivétel, ha a fehér blúz alá testszínű melltartót veszünk. A fehér jobban áttűnik, míg a testszínű szinte beleolvad, és láthatatlanná válik a fehér blúz vagy ruha alatt.
A fenti, általános szempontok mellett a melltartó helyes méretének meghatározásához a legfontosabb a pontos méretvétel.

A méretvétel pontosságához az adott testrészen meg kell határozni a mérés helyét, illetve a mérés kezdő és végpontját. Így az adott helyen bárki megismétli a méretvételt, azonos eredményt kap.

A melltartó és mellkosár méretének meghatározásához két fontos méretre lesz szükség

1. mell alatti bőség:

közvetlenül a  mell alatt  vezetjük körbe a cm-szalagot és mérjük meg a mellkas körméretét. Az itt kapott eredmény határozza meg a melltartó körméretének nagyságát, vagyis a melltartó méretét. Figyeljünk arra, hogy a mérőszalag vízszintesen helyezkedjen el!

underbust-measuring

Ha a mell alatt mért körméreta melltartó mérete
63-67 cm65
68-72 cm70
73-77 cm75
78-82 cm80
83-87 cm85
88-92 cm90
93-97 cm95
98-102 cm100
103-107 cm105

 

2. mellbőség:

a mérőszalagot a mellcsúcsra, a mell legkiemelkedőbb pontjára helyezve vezessük  át a hónalj  alatt, ügyelve, arra hogy háton is a mellcsúcs magasságában vezessük a cm- szalagot, és a mérőszalag vízszintesen helyezkedjen el a mell vonalában. Ne mérjünk túl szorosan!

A mell alatti körméret és a mellcsúcson mért mellbőség cm-ben mért különbsége határozza meg a mellkosár méretét.

cup-size-measuring

12 cm különbségA kosár
14 cm különbségB kosár
16 cm különbségC kosár
18 cm különbségD kosár
20 cm különbségE kosár